Hoe werkt een geurlamp?

Hoe werkt een geurlamp?

Heb je je wel eens afgevraagd: Hoe werkt een geurlamp?

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe een geurlamp ofwel Fragrance Lamp of Diffusers genoemd werkt.

Wat hoort er bij een geurlamp?

Om te begrijpen hoe een geurlamp werkt, moet je eerst de belangrijkste onderdelen ervan kennen. Een geurlamp bestaat uit een fles of vaasje, een katalytische steen/lontconstructie, een dop en een kroon en om deze te laten werken heeft deze een gespecialiseerde lampgeur op alcoholbasis nodig. De twee meest cruciale onderdelen van de geurlamp zijn de steen/lontconstructie en de lampgeur. Een van deze zonder de andere zal de geurlamp niet laten werken en je lucht zuiveren. Nu ken je de basis, hier is het wetenschappelijke stukje…

Aansteken van de geurlamp

Wanneer de steen 2-4 minuten wordt aangestoken, zorgt de resulterende warmte ervoor dat de katalytische verbranding begint. Deze komt pas echt in werking zodra de vlam gedoofd is. Het stenen deel van de lontconstructie bestaat uit twee delen, een buitenste en een binnenste gedeelte. Het buitenste deel, dat is gecoat met platina om als katalysator te fungeren. Deze bereikt temperaturen van ongeveer 500°C, terwijl het binnenste deel veel koeler blijft bij minder dan 200°C. Door de koelere temperatuur van het binnenste deel van de steen kunnen de geuren effectief in de lucht worden verspreid zonder dat de geurtonen van de geur worden verbrand of veranderd.

Het externe deel van de lont is het deel dat helpt om de lucht te zuiveren van slechte geuren, bacteriën, huisstofmijten en schimmelsporen. Het doet dit door de katalytische verbranding van de alcohol in de Lamp Fragrance. Terwijl de alcohol wordt opgezogen door het katoenen lontgedeelte van de steen/lontconstructie, wordt het geabsorbeerd in de poreuze steen en wordt het geoxideerd op het buitenste deel van de steen. De oxidatie van de alcohol vernietigt onaangename geuren, bacteriën, huisstofmijten en schimmelsporen.

Zuiverend

Door het katalytische proces komen tijdens het zuiveringsproces zuurstof en ozon in de lucht, die beide een schat aan gezondheidsvoordelen hebben. Ozon reageert snel en gemakkelijk in de lucht om onaangename geuren te verwijderen en laat een frisse, schone geur achter. Ozon is ook de belangrijkste factor bij de vernietiging van bacteriën, schimmelsporen en huisstofmijten. Het oxideert het organische materiaal in celmembranen, verzwakt de celwand en leidt tot celbreuk, wat resulteert in bijna onmiddellijke dood van de cel.

Lucht reinigen

De lamp is efficiënt in het snel reinigen van grote hoeveelheden lucht, omdat hij lage koele lucht uit de kamer trekt en de warme, geurige lucht die hij uitstraalt stijgt op. Zoals bewezen in onafhankelijke laboratoriumtests, betekent deze voortdurende uitwisseling van koele, lage lucht en schone, geurige opstijgende lucht dat in slechts 30 minuten de lucht wordt gereinigd van tot 99% van de bacteriën en huisstofmijten en 96% van de schimmelsporen. Nare geuren worden ook aanzienlijk verminderd; tabaksrookdeeltjes – tot 99,9% verwijdering, tot 80% honden- en kattengeuren en tot 40% van voedselbederfgeuren in 30 minuten. Een bijkomend voordeel is dat de geur daarna nog vele uren in de lucht blijft hangen, wat de verfrissende eigenschappen van producten zoals spuitbussen of geurkaarsen ver overtreft.